2012. április 2., hétfő

Képek

9 hét a keléstől,spriccelés zöldpajzs,megjelentek a virágrügyek, a héten várható a virágzás.


6 megjegyzés:

  1. Próbálkozok én is a vízkultúrával. Egyelőre csak az erkélyen. A pdf-ben megjelent cikkedet végigolvastam. Lenne egy kérdésem. A kardamid nitrogén fel tud táródni nitráttá vízkultúrás környezetben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, a földi termesztésben használatos lassan oldódó és lebomló műtrágyák nem jók a hidropóniában. A vízkultúrában kizárólag vizben oldható tápanyagokat kell használni.

      Törlés
  2. Nagyon nehéz kis kiszerelésű szerekből összerakni a tápoldatot.
    Alig-alig találtam információt a neten egy-egy műtrágya pontos összetételéről. A mono műtrágyákhoz úgy ahogy hozzá tudok férni itt Budapesten, de például kálium-szulfátból 10kg, monokálium-foszfátból 25kg a legkisebb kiszerelés.
    Ezért jó ötletnek tűnt, hogy 2 kg-os kiszerelésű Fericare műtrágyákból induljak ki, amiknek közel ideális a mikroelem tartalma is. Sajnos csak amikor megvettem akkor derült ki, hogy a Ferticare II-ben rengeteg karbamid van a Ferticare III-ben pedig a fele nitrogén tartalom NH4-ből jön.
    Most két lehetőséget látok:
    1. Beszerzem a hiányzó mono műtrágyákat és akkor valami mikroelem forrás után nézek.
    2. A vizkultúrás Ferticare IV-ből indulok ki. De az is csak 25 kg-os van. Ami már egy vagyon és életem végéig fog tartani az erkélyen. :)

    Jelenleg van:
    Fericare II, Ferticare III, kalcium-nitrát, magnézium-szulfát, kálium- nitrát. Ezekből a nitrogén összetételtől eltekintve elég jól ki lehet keverni a legtöbb receptet.

    Valami ötlet, javaslat?

    Megjegyzés: Van egyébként egy Hidrobuddy nevű ingyenesen letölthető program. Ebben nagyon sok recept érhető el különböző növényekhez, valamint segít a végső arányok megtalálásában is.

    VálaszTörlés
  3. A Ferticare sorozatból csak a Ferticare S, és a Ferticare I felelne meg a hidropóniába. A Ferticare IV nem kapható kis csomagolásban. Ezekből sem lehet összeállitani a pontos tápelemek arányát. Sokkal jobb a Kristalon citromsárga és a Kristalon barna. Ezek kaphatók kis, 2 kg-os csomagolsában. ehhez kell még kalcium-nitrát és magnézium-szulfát.
    Irja meg milyen növényhez kell az összetétel és Kristalon műtrágyákkal megadjuk a pontos mennyiségeket.

    VálaszTörlés
  4. A Kristalon sajnos nálunk nem kapható kis kiszerelésben. Ebben egy Yara képviselő is megerősített.
    A matekozás jól megy úgyhogy az arányokat ki tudom számolni.
    Úgy tűnik a Ferticare termékek lesznek a befutók nálam. Köszönöm a segítséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://www.zephyrkft.hu/kerteszeti-mutragyak.html
      Talán ezeket kellene megkérdezni, hátha van kis csomagolásban is. Ha nincs, akkor csak a Ferticare I és a Starter felel meg, de ki kell egésziteni kálium-szulfáttal és természetesen kell még a kalcium-nitrát, valamint a magnézium-szulfát is.

      Törlés